DEJAN M. ANDRIĆ: „RIO TINTO“ OPASNIJI JE ZA SRBIJU I OD NUKLEARKE!

Bivša Vlada Republike Srbije usvojila je plan za sprovođenje projekata istraživanja i prerade rude litijuma i bora kojim je predviđeno da britansko-australijski „Rio Tinto“ otvori rudnik u dolini Jadra kod Loznice.

Taj plan opasniji je za Srbiju čak i od nuklearke, kaže jedan od prvih ekologa Srbije novinar Dejan M. Andrić.

OVAKO IZGLEDA RUDNIK LITIJUMA

„Bogatsvo koje aktuelni predsednik Srbije Vučić najavljuje pripalo bi samo onima koji dišu neki udaljeniji i svežiji vazduh, a jalovina od jadarita, koju će kopati zloglasna firma za eksploataciju litijuma Rio Tinto ostaje nama zauvek“, kaže Dejan M. Andrić, osnivač prvog ekološkog udruženja u Srbiji osnovanog 1987. godine, i lider neformalnog pokreta Zeleni otpor Srbije.

„Kao u filmu „Ludnica na osami“ u kome se ludaci u jednoj ludnici u Engleskoj pobune i dočepaju vlasti u toj bolnici, i zatvore u ćelije sve lekare i medicinsko osoblje da ih „leče“, tako i danas u Srbiji mi imamo situaciju da se razni ludaci i neobrazovani političari javno zalažu za ekocid i genocid u Srbiji tako što traže gradnju nuklearke i eksploataciju litijuma u Srbiji. Taj scenario ubijanja Srbije ne smemo i nećemo dozvoliti, po cenu naših života koji će biti ništavni ako dozvolimo pomenutim ludacima da ostvare svoje umobolne i zločinačke namere“, kaže Andrić.

Zloglasna firma Rio Tinto uništila je u Australiji eksploatacijom litijuma tamošnje ogromne prostore na kojima su vekovima živeli Aboridžini, koji su masovno umirali od trovanja vodom zagađenom ispiranjem litijuma u jednoj od faza eksploatacije.

RUDNIK LITIJUMA

Građani lozničkog kraja, koji stalno protestuju protiv izgradnje rudnika u svom kraju, sa pravom su se zapitali kako će se australijska kompanija Rio Tinto ponašati prema lokalnom stanovništvu i prirodi ako u Australiji, odakle je kompanija potekla, dolazi do ovakve vrste nebrige, devastacije prirode i ubijanja ljudi zarad profita?!

„Firme koje se bave prljavom tehnologijom ne zanima ništa drugo osim profita. Te firme svesno ubijaju i ljude i prirodu svuda u svetu zarad profita, podmićuju političare na vlasti u svakoj državi milionima dolara da bi legalizovali svoj prljavi i đavolski biznis, iza njih ostaju samo pustoš, smrt i groblja, a kada završe svoj posao i iscede sve što mogu iz zemlje koju eksploatišu i koja postaje zauvek mrtva, odlaze dalje, sa sve onim političarima koje su potkupili i koji su prinuđeni da sa prljavim milionima beže iz sopstvene države“, naglašava Andrić.

EKSPLOATACIJA LITIJUMA

U prostornom planu se pojavljuje nova opcija, a to je da će se velika količina vode dobijati iz Drine i cevovodom vući preko 20 km do Brezjaka gde je predviđena prerada rude“, što znači da će i reka Drina biti žrtva ovog suludog poduhvata, jer će presušiti tokom leta, a sav biodiverzitet u njoj biće ugrožen i osuđen na smrt!

„Mi, pravi ekolozi, koji smo ujedno i najveće patriote u državi jer nismo potkupljivi i ni za šta na svetu ne pristajemo na ekocid u svojoj otadžbini, nećemo i ne smemo dozvoliti gradnju nuklearke u Srbiji i eksploataciju litijuma u njoj, jer bi to značilo ubijanje Srbije. Spremni smo na sve oblike borbe, pa i one najradikalnije, protiv svih zagađivača i ubica prirode u Srbiji i njihovih pomagača i plaćenika koji svi imaju svoja imena i prezimena, ali i adrese, i lako ćemo ih pronaći…“, poručuje Andrić.

Zelenenovine.rs

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar

Your email address will not be published.


*