ISTRAŽIVANJE: Svaki treći muškarac spreman je da ima više žena sa kojima je u braku!

ISTRAŽIVANJE: Svaki treći muškarac spreman je da ima više žena sa kojima je u braku!

Novo istraživanje Univerziteta Svonsi rasvetlilo je stavove prema poligamiji u Velikoj Britaniji. Studija, koja je obuhvatila 393 heteroseksualna muškarca i žene, pokazala je da je značajan procenat muškaraca (33 odsto) izrazio spremnost da ima više žena ili dugoročnih partnera. Nasuprot tome, samo 11 odsto žena je izrazilo interesovanje za poligamne zajednice, ako su legalne i sporazumne.


Studija je razmatrala dva oblika poligamnih odnosa: poliginija, gde muškarac ženi nekoliko žena, i poliandrija, gde se žena udaje za nekoliko muškaraca. Učesnicima je postavljeno pitanje da li bi bili spremni da podele svog partnera sa nekim drugim ili da se sami razdvoje.

Rezultati su pokazali da su muškarci tri i po puta skloniji poliginiji nego poliandriji. S druge strane, žene su dvostruko češće razmišljale o tome da imaju više partnera nego da dele svog partnera sa nekim drugim.

Poliginija i poliandrija su alternativni oblici braka koji su se praktikovali u različitim kulturama tokom ljudske istorije. Iako ove prakse nisu pravno priznate u UK niti rasprostranjene u popularnoj kulturi, one imaju duboke korene u nekim društvima.

Na primer, u nekim afričkim i bliskoistočnim kulturama, poliginija je uobičajena, gde muškarac može imati više žena. Poliandrija se na sličan način praktikuje u zajednicama na Tibetu i Nepalu, gde žena može imati više muževa. Na ove aranžmane često utiču kulturni, verski ili istorijski faktori, prenosi „Physorg”.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar

Your email address will not be published.


*